Sterren schitteren boven Oosterend

In het kader van de Nacht van de Nacht organiseerden enthousiaste plaatselijke ondernemers in Oosterend op zaterdag 29 oktober een bijzonder programma. Een groep toeristen en belangstellenden van het eiland vertrok per huifkar naar de Boschplaat om op de donkerste plek van het eiland naar de sterrenhemel te kijken.

Als directeur van het Eise Eisinga Planetarium in Franeker ging ik mee om uitleg te geven over wat er zoal te zien was. Na een korte introductie in ‘De Heeren van der Schelling’ vertrok de groep in twee huifkarren naar de Boschplaat. Spijtig genoeg was het bewolkt en waren er amper sterren zichtbaar. Toch was er voldoende aanleiding om interessante zaken over het heelal te vertellen en kwamen er leuke vragen uit de groep. Zo maakten we in gedachten een ruimtereis door het heelal met de snelheid van het licht, maar liefst 300.000 km per seconde. Op de terugweg naar Oosterend werd het helder en konden we op de valreep de meest opvallende sterren en sterrenbeelden bekijken, zoals de Grote en Kleine Beer, de Poolster, de Zomerdriehoek, Cassiopeia, het Herfstvierkant, Andromeda, het Zevengesternte en ook de heldere planeet Jupiter.

In een sfeervol ingerichte schuur bij een van de organisatoren, ‘Puur Terschelling’, gingen we nog wat dieper in op de sterrenhemel van deze avond met behulp van een sterrenkaart en een speciaal planetariumprogramma. Met warme chocolademelk en Syltsje rond een kampvuur sloten we de avond voldaan en sfeervol af. De deelnemers waren enthousiast maar ook voor mij was het bijzonder om op mijn favoriete Waddeneiland deze avond te begeleiden.

Zet de laatste zaterdag van oktober 2012 maar alvast in uw agenda voor een bezoek aan Oosterend!

Adrie Warmenhoven

Directeur Koninklijk Eise Eisinga Planetarium