Kerstvakantie op Terschelling

Kijkend naar de weersverwachtingen zag ik de kerstvakantie al tegemoet, want ze gaven sneeuw op! Vanaf Texel vertrok ik naar Harlingen, een hele omweg maar het kan niet anders. Nu zult u denken wat doet een andere eilander op Terschelling? Vorig jaar heb ik, Christa Lap voor mijn studie acht weken bij Anne en Danielle mijn boerderijstage gelopen en die was zo goed bevallen dat ik nu alweer voor de 6e keer terugkeer naar Terschelling. Deze keer om ze in de kerstvakantie te helpen. Hoewel er in Friesland geen sneeuw lag , kwam ik na een lange boottocht, tussen de ijsschotsen door toch aan op een mooi winters wit eiland: Terschelling!

Danielle had al laten weten dat ze al weken aan het sleeën waren en dat was ook iets wat ik zo graag eens wilde doen. Alleen had ik niet gedacht dat ik dat meteen al mocht doen toen ik aankwam. Samen met Anne en Daphne spanden we de paarden Triensje en Femke voor de arrenslee, om wat te oefenen. Ik heb dan wel ervaring met paardrijden en mennen, echter met een arrenslee glijden was voor mij wel eventjes helemaal nieuw. Het was geweldig om te doen en zeker voor herhaling vatbaar. Terwijl de sneeuw in het zuiden veel overlast bezorgde, waren wij in het noorden dus wel heel blij met de sneeuw, want daar konden we de bezoekers de dagen voor kerst en tweede kerstdag dag een onvergetelijke, idyllische sleerit door de Terschellinger natuur bezorgen! Mensen genoten er zichtbaar van, net als ik, want ook mij gaf het dat échte winterse gevoel.

Niet alleen de arrenslee, maar ook de hele sfeer die er op het erf hangt bij de familie Bierema is gewoon super. De levende kerststal, de kerstmuziek, de warme chocolademelk, de kaarsjes maar vooral de vele vrolijke gezichten van mensen die een activiteit hebben ondernomen zorgen voor de goede sfeer op het erf van Puur Terschelling. Ik denk dat bezoekers die geweest zijn het hier vast wel mee eens zijn?!

Op de dagen wanneer er weinig sneeuw lag waren er (verwarmde) huifkartochten. Dit was ook het geval op eerste kerstdag. Die dag gingen de koetsiers de groepen rondrijden in de huifkar. Dankzij de leuke verhalen die verteld worden onderweg is de twee uur durende rit is dan ook zo weer voorbij. Maar na de rit wachtte de mensen nog een leuke activiteit: het kerstspel. Twee keer per dag speelden een aantal kinderen, waaronder Jochem en Bentum in een mooi kerstverhaal. Alweer voor de 6e keer organiseerde Puur Terschelling dit kerstspel. Ieder  jaar wordt er weer voor een ander goed doel gespeeld. Dit jaar ging de opbrengst van de voorstellingen naar Stichting Thuishaven Terschelling. Een initiatief voor kinderen met een beperking op Terschelling. En of de voorstellingen een succes waren… Dankzij deze lieve kinderen en uw gift hebben ze voor de stichting €500,00 op kunnen halen.

Er wordt niet alleen met de arrenslee of met een huifkar gereden, nee.. er zijn ook veel mensen die lekker komen paardrijden, van jong tot oud, van beginner tot gevorderd. Daphne of ik ging dan mee om de groep te begeleidden. Naast al die ritten hadden we ook nog de tijd om het bonte paard Lenna te beleren onder het zadel. Aangespannen was ze al beleerd, maar nu werd het ook tijd om haar onder het zadel te beleren. En ik kan u vertellen dat het echt een heel fijn rijpaardje is. Ze is super voorwaarts en heeft een hele mooie draf. Anne heeft aangegeven dit bonte paard te willen verkopen, dus zoekt u nog een lief en mooi beleerd damespaard dan moet u bij Puur Terschelling zijn!

Ik heb echt heel erg genoten van de kerstvakantie en tja dan is die ook zo snel weer voorbij… maar weg blijven van Terschelling doe ik niet hoor… Ik vind de manier waarop ze bij Puur Terschelling met de paarden omgaan echt ongelooflijk. De paarden leven in kuddes en hebben veel vrijheid, maar ook het ophalen en wegbrengen van de paarden vind ik geweldig. Zittend op de paardenrug waarbij de hele kudde je achtervolgd! Dit noem ik nog eens back to basic en puur natuur!

En dan niet te vergeten de familie Bierema. Ze zijn altijd zo gastvrij en maken het je altijd naar het zin. Maar dat is niet het enige, ik heb namelijk ook veel bewondering voor Anne en Danielle. Ze hebben hun bedrijf nu net 6 jaar, maar ze runnen het al die tijd al met zoveel liefde en passie, daar heb ik echt respect voor! Ik kom zeker nog terug bij Puur Terschelling, want ik ben nu net weer een paar dagen thuis, maar mis de gastvrijheid, de paarden en de gezelligheid nu al weer! Ik geef de pen door aan Danielle.

Veel liefs,

Christa Lap